Εκδηλώσεις δικτύου

Cities 3.0: Διεθνές Forum για την "πόλη του μέλλοντος"

Δράση
Cities 3.0: Διεθνές Forum για την "πόλη του μέλλοντος"

Το ελληνικό δίκτυο του Ιδρύματος Anna Lindh διοργανώνει, με τη συνεργασία του Δήμου Ιωαννίνων, το πρόγραμμα Cities 3.0 για τις «διαπολιτισμικές πόλεις», ως προοπτικής και προσέγγισης για την αντιμετώπιση της τρέχουσας πραγματικότητας και των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κοινωνίες μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση, η Κοινωνία των Πολιτών, ο επιχειρηματικός κόσμος και ο ακαδημαϊκός χώρος, είναι κύριοι πυλώνες, η συνεργασία των οποίων μπορεί, και οφείλει, να συνεισφέρει στην ευημερία της «πόλης». Η δράση αυτή επιδιώκει να δώσει την δυνατότητα στους εκπροσώπους των φορέων αυτών να συζητήσουν για βασικά θέματα που αφορούν τις πόλεις, και να αναζητήσουν ένα επιχειρησιακό πλαίσιο συνεργασίας τους για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Η δράση θα υλοποιηθεί στα Γιάννενα, από τις 10 έως τις 13 Μαρτίου 2022.

 

Πρόγραμμα

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Αφίξεις

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

09:30-10:00: Άφιξη στο Πολιτιστικό Χώρο «Δημήτρης Χατζής»  και Εγγραφές

10:00-11:00: Έναρξη Συνεδρίου | Καλωσόρισμα από τον Επικεφαλής του Ιδρύματος κ. Στέφανο Βαλλιανάτο, τον Συν-Επικεφαλής Αριστόδημο Παράσχου και από εκπρόσωπο του Δήμου Ιωαννίνων.

11:00-12:30: Ομιλίες

11:00-11:20    Νικόλαος Χατζητρύφων, πρόεδρος Σύμπραξης για το Κοινωνικό Φύλο, Πολιτικός Μηχανικός, επιτ. πρϊστ.περιφερ. υπηρ. ΥΠΠΟΑ : «Συμπερίληψη των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων»

11:20-11:40    Σέργιος Αϊβάζης, Πρόεδρος Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου: «Η συμβολή των χώρων πολιτισμού στην οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη των τουριστικών περιοχών. Η περίπτωση του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου»

11:40-12:00    Ρόναλντ Μαινάρντους, κύριος Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ: «Tο μεγαλύτερο κίνημα ειρήνης στον κόσμο: η αδελφοποίηση πόλεων ως γέφυρα κατανόησης»

12:00-12:20    Ιωακείμ Δελημήτρου, Μέλος Συμβουλίου Νέων Δήμου Θέρμης: «Συμβούλιο Νέων Δήμου Θέρμης: Ένα Εργαστήρι Δημοκρατίας»

12:20-13:00: Coffee Break

13:00-14:30: Ομιλίες

13:00-13:20    Σωτήρης Πετρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Η Συνεργασία διαφορετικών φορέων (ΜΚΟ, ΟΤΑ, επιχειρήσεις, κτλ) προς την ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων σε μια πόλη»

 

13:20-13:40    Μιχάλης Τρεμόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης: «Πράσινες Λύσεις: «Εφικτές και Απαραίτητες»

13:40-14:00    Κωνσταντίνος Τζιούμης, Δήμαρχος Τρίπολης

14:00-14:20    Δημήτρης Παπαγεωργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων: «Βιώσιμες και ανθεκτικές πόλεις σε περιβάλλον διαπολιτισμικότητας»

14:20-15:30:  Μεσημεριανό

15:30-17:30 : Εργαστήρια και συζήτηση

(επιλογή και ανά 1 ώρα προαιρετική αλλαγή)

  • Νεολαία, ενδυνάμωση, ανάπτυξη
  • Εθελοντισμός, ενεργός πολίτης
  • Οικολογία, αστικό περιβάλλον
  • Πολιτισμός και πολιτιστική διαχείριση
  • Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες και ένταξη

17:30: Coffee Break

 

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

10:00-10:30: Έναρξη δεύτερης ημέρας συνεδρίου

10:30-12:00: Online Ομιλίες

10:30-10:50   Νίκος Κούκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού 

10:50-11:10    Αθανάσιος Βυρίνης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Ρόδου σε θέματα Τουρισμού, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων: «Διπλωματία Πόλεων - Το παράδειγμα της Ρόδου»

11:10-11:30    Θάνος Παράσχος, Επιχειρηματίας: “Democratizing Opportunities through Startup Entrepreneurship”

11:30-11:50    Έλενα Σιόντη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός: «Λιμναίο τοπίο: Ανθρωπογενείς μεταβλητές και συμμετοχικός σχεδιασμός»

12:00-12:30: Coffee Break

 

 

12:30-14:00: Ομιλίες

12:30-12:50      Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Διευθυντής στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: «Ο ρόλος των πόλεων και οι προκλήσεις του μέλλοντος»

12:50-13:10      Γιώργος Τσιτιρίδης, Δημοσιογράφος - συγγραφέας - youth worker - project manager Solidarity Now: «Από το ατομικό στο συλλογικό – Συνδιαμορφώνοντας συμπεριληπτικές δράσεις»

13:10-13:30      Αργυρώ Σκίτσα, Φιλόλογος, εκπαιδεύτρια, Πρόεδρος της παιδαγωγικής καλλιτεχνικής ομάδας "Σχεδία στην πόλη", συντονίστρια του Thess δικτύου: «Τhess δίκτυο, 2011-2022 μια διαδρομή συνεργειών αλληλεγγύης»  

13:30-13:50      Ασπασία Πρωτόγερου, Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτών στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Πολιτών: “Learning Cities – Intercultural Dialogue in the city”

13:50-15:00:  Μεσημεριανό

15:00-17:00 ̈: Εργαστήρια και συζήτηση

(επιλογή και ανά 1 ώρα προαιρετική αλλαγή)

  • Νεολαία, ενδυνάμωση, ανάπτυξη
  • Εθελοντισμός, ενεργός πολίτης
  • Οικολογία, αστικό περιβάλλον
  • Πολιτισμός και πολιτιστική διαχείριση
  • Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες και ένταξη

17:00: Coffee Break

17:30: Ξενάγηση στα Ιωάννινα με ξεναγό

21:30: Δείπνο

 

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

10:00-10:30: Έναρξη τρίτης ημέρας συνεδρίου

10:30-12:00: Εργαστήρια και συζήτηση

(επιλογή και ανά μισή ώρα προαιρετική αλλαγή)

  • Νεολαία, ενδυνάμωση, ανάπτυξη
  • Εθελοντισμός, ενεργός πολίτης
  • Οικολογία, αστικό περιβάλλον
  • Πολιτισμός και πολιτιστική διαχείριση
  • Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες και ένταξη

12:00-12:30: Coffee Break

12:30-13:00: Κλείσιμο Συνεδρίου

Αναχωρήσεις

  

  • Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο infopack της δράσης ή επικοινωνήστε μαζί μας στο email info@alfhellas.gr 

Εάν θέλετε να συμμετέχετε στην εκδήλωση δηλώστε συμμετοχή στον σύνδεσμο https://forms.gle/SkkJD1B5CFg3croe7

 

*Η δράση είναι ανοιχτή προς το κοινό, για μέλη του δικτύου, για μη μέλη του δικτύου, μονάδες, φορείς ή εκπροσώπους φορέων.

*Απαραίτητη προϋπόθεση η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού που είναι σε ισχύ.

Γίνε μέλος του Ελληνικού
Δικτύου Anna Lindh

Σχετικά με εμάς

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού είναι επικεφαλής και συντονιστής του Ελληνικού Εθνικού Δικτύου του Ευρω-Μεσογειακού Ιδρύματος Anna Lindh για τον Διάλογο μεταξύ των Πολιτισμών. Συν επικεφαλής του δικτύου είναι η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων», η οποία συνεργάζεται για την πραγμάτωση των στόχων του δικτύου.

Επικοινωνία

Αλαμάνας 9, Άγιος Παύλος, Θεσσαλονίκη, 55438

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι για ευκαιρίες, δράσεις και σημαντικές πρωτοβουλίες του Ελληνικού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh.