• Ελληνικά
  • English
ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ

ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ

Το «Εν Χορδαίς ιδρύθηκε το 1993 με κύριους στόχους την έρευνα, την μελέτη, τη διδασκαλία και την παρουσίαση της ελληνικής μουσικής, την αναζήτηση και ανασύνθεση στοιχείων της κοινής μουσικής κληρονομιάς της Μεσογείου μέσα από την συνεργασία με μουσικούς, ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς από την Μεσόγειο, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο και η ενθάρρυνση και η υποστήριξη της νέας μουσικής δημιουργίας.

Μέχρι σήμερα έχει επιτελέσει ένα εντυπωσιακό σε όγκο, πρωτοτυπία και ποιότητα έργο, απλωμένο σε όλη τη Μεσόγειο και τον υπόλοιπο κόσμο, με συντελεστές κορυφαίους μουσικούς, μουσικολόγους και καθηγητές μουσικής.

Έχει δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 6.500 μαθητές να παρακολουθήσουν τακτικά μαθήματα και επιμορφωτικά σεμινάρια έχοντας απασχολήσει για το σκοπό αυτό πάνω από 150 καθηγητές μουσικής, χορηγώντας παράλληλα περίπου 110 υποτροφίες. Έχει ολοκληρώσει 25 ερευνητικά έργα, έχει εκδώσει 11 βιβλία και διδακτικά εγχειρίδια και 30 ψηφιακούς δίσκους. Έχει διοργανώσει πάνω από 350 μουσικές εκδηλώσεις μικρού και μεγάλου βεληνεκούς (Διεθνείς Μουσικές Συναντήσεις, Συναυλίες, Συμπόσια, Ρεσιτάλ, Εκθέσεις Μουσικών Οργάνων, το Forum Μεσογειακής Μουσικής κ.ά.) δίνοντας την ευκαιρία σε πάνω από 500 μουσικούς να παρουσιάσουν την τέχνη τους εντός και εκτός της χώρας τους.

Το ομώνυμο μουσικό σχήμα συνδυάζοντας την έρευνα με την ζωντανή μουσική πράξη, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 900 εμφανίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ και επιφανείς συναυλιακούς χώρους σε όλο τον κόσμο, ενώ το 2008 τιμήθηκε με το βραβείο της γαλλικής ραδιοφωνίας για τις Μουσικές του Κόσμου "Prix France Musique des Musiques du Monde", το "Prix Academie Charles Cros" 2014, ενώ το έτος 2006 ήταν η επίσημη ελληνική υποψηφιότητα για το Βραβείο Sharjah της UNESCO.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Euromed Heritage II (χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Πολιτισμού), από το 2002 μέχρι και το 2005 το «Εν Χορδαίς» υπήρξε συντονιστής του σημαντικού έργου MediMuses με πολυάριθμές δράσεις σε όλη την Ευρώπη, το Μαγκρέμπ και την Μέση Ανατολή.

Έχει συμμετάσχει, επίσης, ως εταίρος στα έργα Εxtra!, Cantates des Rives, More και MELOS σε συνεργασία με ομοειδείς φορείς από την Ευρώπη και την Μεσόγειο, και είναι μέλος του πανευρωπαϊκού δικτύου LEMON με στόχο την προώθηση της παραδοσιακής μουσικής.

Για την υλοποίηση του έργου του, το «Εν Χορδαίς» έχει συνεργαστεί με κορυφαίους θεσμούς και φορείς όπως οι παρακάτω: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Εξωτερικών, Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους, Δήμος Κωνσταντινούπολης, Cairo Opera House, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Radio France, Berlin Philharmonie, Institut du Monde Arabe, The Leisure and Culture Services - Ministry of Culture of Hong Kong, Bibliotheca Alexandrina, Cite de la Musique - Paris, Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης», European Music Council, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Yapi Kredi Art Festival of Istanbul, Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, The Arab Academy of Music, National Music Conservatory of Amman, Salle Pleyel - Paris, Lincoln Center (Νέα Υόρκη), Pera Festival of Istanbul, Cite de la Musique - Marseille, Centro Flamenco Paco Peña of Cordoba, Philharmonie de Paris, Scuola di Musica Antica - Venezia, The Lebanese National Higher Conservatory of Beirut, The Sage – Gateshead, Institute Supérieur de Musique - Tunis, Centre des Musiques Arabes et Méditerraneennes - Tunis, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Theatre de la Ville (Παρίσι), El Hefny Center of Cairo, Melbourne Recital Centre, Ten Days on the Island - Tasmania, Maison Symphonic (Μόντρεαλ), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, Γιατροί του Κόσμου, L’Arsenal (Metz), Melbourne Recital Centre, Ten Days on the Island (Tasmania), Alte Oper (Frankfurt), Les Suds à Arles festival, Malta International Arts Festival, Fès Festival (Μαρόκο), κ.ά.

Όλο αυτό το έργο παρουσιάστηκε από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, συγκεντρώνοντας ενθουσιώδεις κριτικές και ένα πολύ μεγάλο όγκο δημοσιευμάτων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, συνεντεύξεων, αφιερωμάτων κλπ. σε μερικά από τα κορυφαία ΜΜΕ (BBC world service, Arte, Liberation, TV 5, Radio CANADA, Radio FRANCE, Turkish Radio Television, ABC Radio National Australia, New York Times, Al Jazira, WDR, ΕΡΤ και άλλα πολλά).

Πεδίο δράσης: 
Παιδεία/Νεολαία, Τέχνες και πολιτισμός
Οργάνωση: 
Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση
Τομέας: 
Ιδιωτικός τομέας
Ιστοσελίδα: 
E-mail: 
account@enmusic.gr
Άτομο Επικοινωνίας: 
Κυριάκος Καλαϊτζίδης
Τηλέφωνο Σταθερό: 
2310 253285
Διεύθυνση: 
ΠΕΡΣΕΩΣ 2, 546 33 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Υπόλοιπα Δίκτυα

NEWSLETTER

Newsletters

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε νέα για τις δραστηριότητες του οργανισμού μας και των δικτύων του.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ίδρυμα Anna Lindh Ελληνικό Δίκτυο

Αλαμάνας 9, Άγιος Παύλος, Θεσσαλονίκη, 55438

+30 2310 215629

+30 2310 215629

info[a]alfhellas.gr

www.alfhellas.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού είναι επικεφαλής και συντονιστής του Ελληνικού Εθνικού Δικτύου του Ευρω-Μεσογειακού Ιδρύματος Anna Lindh για τον Διάλογο μεταξύ των Πολιτισμών. Συν επικεφαλής του δικτύου είναι η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων», η οποία συνεργάζεται για την πραγμάτωση των στόχων του δικτύου.