• Ελληνικά
  • English
ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΝΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΝΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2004 μετά από απόφαση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Λειτουργεί ως μια ανεξάρτητη μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση νεολαίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ το καταστατικό της είναι εγκεκριμένο από το Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης. Στόχος του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης είναι η προώθηση των αρχών και των ιδανικών της UNESCO, στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Επιστήμης, του Πολιτισμού και της Επικοινωνίας, καθώς και η προσαρμογή τους στις ανάγκες και τις προτεραιότητες των νέων της Θεσσαλονίκης, η ανάληψη νεανικών πρωτοβουλιών με βάση τις αρχές της UNESCO κ.α.

Ο Όμιλος έχει ένα μεγάλο δίκτυο από εθελοντές, υποστηρικτές και μέλη και συμμετέχει σε δράσεις που αφορούν τη νεολαία στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Υλοποιεί δράσεις, όπως συνέδρια, εκδηλώσεις, ημερίδες και εθελοντικές πρωτοβουλίες κινητοποίησης, σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Αναπτύσσει καλές πρακτικές για την προαγωγή του διαπολιτισμικού διαλόγου με τα γειτονικά κράτη, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ενεργό συμμετοχή και συνεργασία των νέων.

Ο Όμιλος μας προάγει τον διαπολιτισμικό διάλογο και ασχολείται συστηματικά με την προώθηση της δικτύωσης μεταξύ οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών των βαλκανικών κρατών, έχοντας πρωτοστατήσει σε σημαντικές μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες δικτύωσης και ανάπτυξης συνεργασίας. Στο πλαίσιο της ανάληψης πρωτοβουλιών για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας, ο Όμιλος υλοποιεί επί σειρά ετών (από το 2010 μέχρι σήμερα) το πρόγραμμα «Contacts for the Common Future» σε συνεργασία με οργανώσεις της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας, με σκοπό την εγκαθίδρυση φιλικών δεσμών μεταξύ των νέων των γειτονικών κρατών, την αναζήτηση μεθόδων και τρόπων για την καταπολέμηση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην ευρύτερη περιοχή, τη διάχυση καλών πρακτικών κ.α.

Από την υιοθέτηση της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης είναι σε στενή επικοινωνία και συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών στις Βρυξέλλες (Γραφείο για την Ελλάδα και την Κύπρο), με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων που συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση και περαιτέρω προώθηση της εκστρατείας για την επίτευξη των 17 Στόχων. Ο Όμιλος έχει ενσωματώσει τις προτεραιότητες της Ατζέντας 2030 στον γενικότερο προγραμματισμό και την υλοποίηση των πάσης φύσεως δράσεων του, όπως για παράδειγμα στα Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+.Μέχρι σήμερα, ο Όμιλος μας έχει αναπτύξει δράσεις ενημέρωσης για τον τοπικό πληθυσμό, για οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, για σχολεία της περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης καθώς και άλλους φορείς. Οι δράσεις αυτές αναπτύσσονται κυρίως ως δημόσιες εκδηλώσεις και ανοιχτές συναντήσεις με σκοπό την εξειδίκευση στις επιμέρους θεματικές των 17 Στόχων με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος, της ορθολογικής χρήσης των πηγών ενέργειας και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Πεδίο δράσης: 
Παιδεία/Νεολαία, Εκπαίδευση, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Πολιτισμός και Εθελοντισμός
Οργάνωση: 
Μη κερδοσκοπική οργάνωση
Τομέας: 
Ιδιωτικός τομέας
Ιστοσελίδα: 
E-mail: 
info@unescoyouth.gr
Άτομο Επικοινωνίας: 
Στέφανος Κατσούλης
Τηλέφωνο Κινητό: 
6976840812
Διεύθυνση: 
ΤΣΙΜΙΣΚΗ 3, 54625 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Find us on Facebook

Υπόλοιπα Δίκτυα

NEWSLETTER

Newsletters

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε νέα για τις δραστηριότητες του οργανισμού μας και των δικτύων του.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ίδρυμα Anna Lindh Ελληνικό Δίκτυο

Αλαμάνας 9, Άγιος Παύλος, Θεσσαλονίκη, 55438

+30 2310 215629

+30 2310 215629

info[a]alfhellas.gr

www.alfhellas.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού είναι επικεφαλής και συντονιστής του Ελληνικού Εθνικού Δικτύου του Ευρω-Μεσογειακού Ιδρύματος Anna Lindh για τον Διάλογο μεταξύ των Πολιτισμών. Συν επικεφαλής του δικτύου είναι η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων», η οποία συνεργάζεται για την πραγμάτωση των στόχων του δικτύου.