Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας ιδρύθηκε το 1977 στην πόλη της Ελασσόνας και είναι ο πιο παλιός ενεργός και δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος της πόλης, έχοντας πάνω από 250 μέλη.
Η κυριότερη δράση του συλλόγου είναι το χορευτικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών που από το 1978, εκπροσωπεί την Ελλάδα και τα ελληνικά "χρώματα" σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς από όλες τις περιοχές της ελληνικής περιφέρειας και στην περιοχή της Ελασσόνας και του Ολύμπου. Εκατοντάδες παραστάσεις έχουν κάνει την ομάδα γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει αναγνωριστεί με κολακευτικές κριτικές των ειδικών και με πολλά βραβεία. Ενδεικτικά, έχει επισκεφθεί τις χώρες: Ισπανία (9 φορές), Λευκορωσία (2 φορές), Βουλγαρία (2 φορές), Πορτογαλία (2 φορές), Ιταλία (3 φορές), Γερμανία (3 φορές), Τουρκία (2 φορές), Βέλγιο (2), Ρουμανία, Δανία, Σουηδία, Ρωσία, Γαλλία, Πολωνία, Σλοβενία, Σερβία, Αυστρία, Γιουγκοσλαβία, Δημοκρατία της Τσεχίας κ.λπ.
Σημαντικές δράσεις του συλλόγου στα 42 χρόνια ζωής του, μέσα από την ανάπτυξη πρωτοβουλιών των τμημάτων του , είναι:
- Διοργάνωση 3 Πανελλήνιων Συνεδρίων «Ο Όλυμπος στη ζωή των Ελλήνων» στην Ελασσόνα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
- Διαγωνισμοί, διαλέξεις για λαογραφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, πολιτιστικά ενδιαφέροντα και για θέματα ευαισθητοποίησης σε κοινωνικά προβλήματα και θέματα της εποχής μας (ανεργία, ναρκωτικά, AIDS, εθελοντική αιμοδοσία, εκπαίδευση κλπ.).
-Εκμάθηση παραδοσιακών χορών της χώρας μας σε άτομα ηλικίας 5 έως 85 ετών, με την ευθύνη του συλλόγου από πεπειραμένους δασκάλους.
-Εκμάθηση παραδοσιακών τραγουδιών από όλη την Ελλάδα σε παιδιά και ενήλικες.
- Οργάνωση και παρουσίαση θεματικών παραδοσιακών μουσικοχορευτικών παραστάσεων από τα μέλη του συλλόγου.
- Οργάνωση μουσικών εκδηλώσεων (συναυλίες, ρεσιτάλ, συναυλίες, συναντήσεις χορωδιών) με κάθε είδους μουσική (παραδοσιακή, καλλιτεχνική, ποπ, κλασική). Διοργάνωση πάνω από 15 θεατρικές εκδηλώσεις.
- Συλλογή λαϊκού υλικού από την Ελασσόνα και έρευνα σε περιοχές της επαρχίας Ελασσόνας για αναζήτηση και καταγραφή θρύλων, παραδόσεων, λαϊκών τραγουδιών, εθίμων κλπ.
-Δημιουργία Τμημάτων εικαστικών (ζωγραφική, χειροτεχνία, παραδοσιακών τεχνικών) για παιδιά και ενήλικες.
- Οργάνωση εκθέσεων ζωγραφικής και φωτογραφίας, σε συνεργασία με διάσημους συγγραφείς και καλλιτέχνες της χώρας μας.
- Δημιουργία θεατρικών τμημάτων - εργαστηρίων, με τη συνεργασία με σχολείων .
- Διοργάνωση φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Ελασσόνα, με τη συμμετοχή ελληνικών και ξένων παραδοσιακών ομάδων.
-Με τη συνεχή συνεργασία με τους δήμους - κοινότητες, πολιτιστικούς οργανισμούς και άλλους οργανισμούς και δημοτικές επιχειρήσεις με στόχο την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής.
- Εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και προβολή των ιστορικών Μονών και των αρχαιολογικών θησαυρών της Ελασσόνας και της περιοχής της επαρχίας.
Συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα «Νεολαία για την Ευρώπη» και Erasmus, με συμμετοχή σε συναντήσεις και ανταλλαγές νέων - μελών του συλλόγου, ηλικίας από 15 έως 30 ετών, σε ευρωπαϊκές χώρες.
Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως :
α) Εταίρος: - " Youth Ambitions in the Mediterranean Area " ως εταίρος (2000), - "Europa Popularis" ως εταίρος (2005-2006), - " GR8 Parents " ως εταίρος (2008 -2010) - "2inphill" (2010 - 2011), - " Revealing Solidarity " (2011 - 2012)
β) Συμμετοχή των μελών του σωματείου: - " Glossolalia " (2001), " Solidarity in Art and Literature " (2001-2002), " Glossomuseums " (2003 - 2005), -“Artfarers” (2010).
γ) Οργάνωση του εργαστηρίου Grundtving το 2011με θέμα: "Οι ηλικιωμένοι και οι νέοι αποκαλύπτουν την τέχνη της αφήγησης και των παραμυθιών".
Οι πιο πρόσφατες δράσεις του συλλόγου είναι :
1. Το Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή» από το 2013, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από παραστάσεις παραδοσιακών χορών από συγκροτήματα του εξωτερικού (Σερβία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Τουρκία, Κίνα, Μαλαισία, Βραζιλία κ.α.) και από πολλές περιοχές της Ελλάδας, εκθέσεις φωτογραφίας, εκθέσεις ζωγραφικής, αφηγήσεις παραμυθιών, συναυλίες παραδοσιακών και έντεχνων τραγουδιών, εργαστήρια εικαστικών για παιδιά κ.α.
2. Η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών «… στου Ολύμπου την αυλή, τραγουδάμε παραδοσιακούς σκοπούς» από το 2017, με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορωδιών σε μια προσπάθεια διάδοσης και διάσωσης των παραδοσιακών μας τραγουδιών.